Skillingsboller er for meg selve tegnet på hjemmekos. Det er noe forførende med den lune lukten av kanel, smør og sukker jeg rett og slett aldri blir lei. Derfor er kalorier det siste du skal tenke på ved baking av skillingsboller. For her er det gode mengder av nettopp disse ingrediensene som i stor grad avgjør om du lykkes med saftige og deilige skillingsboller.
Et ekstra tips: Det beste er om smøret ikke er for mykt når du smører det ut. Dersom smøret er for mykt blir deigen fort for varm. Resultatet er en slappere deig med mer gjærsmak.
Ingredienser:
– 50 g fersk gjær
– 5 dl H-melk
– 125 g sukker
– 125 g smør
– Ca. 850 g hvetemel
Fyll: Meierismør (med salt), kanel og sukker
Fremgangsmåte:
1. Start med å smelte smøret i en kjele. Tilsett melken. Smuldre gjæren opp i væsken når blandingen har fingervarm temperatur.
2. Tilsett sukker og 90 % av melet. Vent med å tilsette den siste delen av melet til du har sett konsistensen på deigen etter at alle ingrediensene er godt blandet. Eltes i ca. 10 minutter.
3. La deigen heve under plast på et lunt sted i ca. 40 minutter.
4. Drøss et tynt lag med mel på benken før du kjevler ut en rektangulær deig på ca. 25 x 50 cm.
5. Fordel et lag med smør på deigen. Strø så rikelig med kanel og sukker over. La det være en smal stripe på den ene langsiden uten smør. Stripen pensler du med kaldt vann.
6. Rull sammen leiven og kutt i skiver på ca. 3 cm. Fordel skivene på en stekeplate med bakepapir.
7. Dekk skillingsbollene med plast og la dem heve til dobbel størrelse på et lunt sted.
8. Pensle bollene med sammenvispet egg før du steker dem på 220 grader i forvarmet ovn i ca. 10-12 minutter.
9. Avkjøl herlighetene på rist.
Ha på rikelig med kanel og sukker
Deles i passende stykker og fordeles på stekebrett
Nyt lukten av nystekte skillingsboller!
Anbefalt: Slik lager du verdens beste creme brulee
Skriv en kommentar