En skikkelig god hummersuppe er dyp på smak, kremet og fyldig. Personlig vil jeg påstå at dette trolig er en av verdens aller beste supper. Oppskriften nedenfor gir 3-4 porsjoner.
Ingredienser:
- Skall fra 2 hummere
- 0,5 dl olivenolje
- 2 ss tomatpuré
- 2 fedd hvitløk
- 2 sjalottløk
- 1 fennikel
- 2 gulrøtter
- 1 liter vann
- 3 dl kremfløte
- Salt og hvit pepper
- 100 gram smør
- Sitronsaft
- Eventuelt litt maizenna
Fremgangsmåte:
Start med å rense hummeren. Jeg pleier å dele hummeren ved å legge hummeren på rygg og deretter kutte på langs midt på kroppen. Bruk en tung, skarp kniv og kutt gjennom hodet og halen. Fjern paven og tarmen (sitter i hummerhalen/ryggen). Fjern gjellene. Disse ser nærmest ut som grå fingre og sitter i hodet. Resten av hummeren er spiselig og egner seg perfekt til å lage suppe av. Separer kjøttet i klør og hale fra skallet.
Skallet bruker du til å lage suppe, mens du setter det rensede hummerkjøttet kaldt frem til servering. Du bestemmer selv hvor mye hummerkjøtt du ønsker å servere i suppen. Det er eksempelvis ingenting i veien med å spise endel av hummerkjøttet med loff og majones den ene dagen, for så å servere resten av hummerkjøttet den andre dagen sammen med suppen. Alternativt supplere med ferske reker. Hummersuppen smaker dog definitivt best servert med hummerkjøtt.
Start med å varme en kjele med vid bunn. Ha olivenoljen i kjelen og fres hummerskallet på høy temperatur. La skallet frese i ca. 10 minutter. Dette er essensielt for å få frem den karakteristiske hummersmaken. Skallet skal få farge, men ikke svi seg for mye.
Kutt fennikel, sjalottløk, gulrot og hvitløk i mindre biter og tilsett i kjelen sammen med tomatpuré. La det frese i ca. fem minutter under omrøring.
Tilsett så vannet og gi det et oppkok. La kraften putre rett under kokepunktet i ca 40 minutter. Det skal ikke koke. Fjern eventuelt skum som dannes underveis med en skje eller øse.
Tilsett deretter fløten og la suppen putre i ytterligere 30-40 minutter.
Sil suppen gjennom en finmasket sil og tilsett smør. Smak til med salt, hvit pepper og sitronsaft. Kjøres sammen med en stavmikser når smøret har smeltet i suppen.
Suppen er nå i prinsippet ferdig, men personlig foretrekker jeg å redusere suppen ytterligere for en kraftigere og rundere smak. Reduserer da suppen med ca. 20 % slik at du sitter igjen med 4/5 av mengden. Suppen kan jevnes med litt maizenna dersom du ønsker en tykkere konsistens.
Hummerkjøtt deles i passende biter og legges i suppeskålen. Om ønskelig kan du skumme opp suppen ved å bruke en stavmikser. Personlig synes jeg dette gir en ekstra luftig og behagelig konsistens. Toppes med dillkvaster.
Skriv en kommentar