Det er vel få ting som sier sosial, men avbalansert lørdagshygge som ost og kjeks. Skikken har vært elsket blant franskmenn i utallige år, og det er neimen ikke uten grunn.
Det kan gjøres enkelt med et par ostetyper, Ritz-kjeks og en flaske billig rødvin – eller mer omfattende. Det viktigste er uansett ikke hva som står på bordet, men stemningen som skapes av deltakerne.
Noen greie retningslinjer kan dog være greie å følge. Jeg har nedenfor ramset opp en liste over ingredienser som egner seg på ostefatet. Som generell regel pleier det å være slik at milde oster er mer populære enn blåmuggoster, så det er greit å ha i bakhodet når du kjøper inn.
Hvilke oster bør du kjøpe?
Dette er oster som egner seg godt på et ostefat:
– Manchego
– Gorgonzola
– Taleggio
– Camembert Rustique
– Port Salut
– Norzola
– Selbu Blå Kraftig
– Jarlsberg vellagret
– Chevre
– Fontina
– Livarot
Anbefalte ting å ha med når du serverer ost og kjeks:
– Myke, halvfaste og faste oster. Da gjerne en mix av hvitmugg, blåmugg, vasket rødkitt, geitost og kremost.
– Marmelade av eksempelvis: Kvede, rosin, fiken, rødløk, gul løk, tomat (dette finner du i osteseksjonen på butikken)
– Nøytrale kjeks, godt brød eller knekkebrød
– Tørket frukt: Aprikos, fiken, dadler, rosiner eller ristede valnøtter i honning
– Nybakte rundstykker eller brød med tørket frukt og nøtter
Øvrig tilbehør som du kan vurdere å ha med:
– Fersk frukt: Melon, jordbær, druer, og epler
– Porsjonsbiter av gulrot, brokkoli, blomkål og stangselleri
– En dip til grønnsakene nevnt ovenfor
– Spekemat: Tynnskåret spekeskinke eller italiensk salami
– Honning: Naturell eller smakssatt
– Lun fiken bakt i ovnen med honning og en dæsj olivenolje
Hvor mye ost trenger jeg?
Personlig synes jeg Tine har gitt en ganske grei pekepinn på dette.
Til ostefat: 200 g
Som snacks: 150 g
Til forrett: 50 g
Som dessert: 75 g
Hva slags vin til ost og kjeks?
Det er en aldri så liten misforståelse at du aller helst skal servere rødvin til ost. Visst er det godt, men hvitvin er et bedre valg. Dette fordi fete oster krever mer friskhet, samt at saltet i osten balanseres bedre av hvitvin. Rødvin inneholder dessuten et betydelig antall garvestoffer som passer dårlig med ostens saltnivå.
Dersom du likevel sverger til rødvin bør du passe på å drikke denne sammen med oster som er faste eller “kornete”. Når det gjelder hvilken type hvitvin kan man si at en chardonnay eller riesling generelt er et veldig godt valg.
Et tips til slutt: Temperert ost smaker best. Kutt gjerne opp ostene mens de er kalde, og la de så temperere seg i 30-60 minutter i romtemperatur. Og når det gjelder riktig spiserekkefølge lønner det seg å starte med de milde ostene før du går over til de kraftigere typene.
Hva med thaimat til lørdagen? Les oppskriften på Massaman curry.
Skriv en kommentar