• Meny
  • Meny

Dette kjøkkenutstyret bør alle ha på kjøkkenet

Ved flytting til nytt hjem følger det flere nødvendige investeringer til kjøkkenet. Noe har du kanskje fra før, men de fleste vil trenge å supplere med øvrig kjøkkenutstyr.

Som tidligere kokk vet jeg alt om hva du egentlig trenger på kjøkkenet. Mye avhenger av plass selvfølgelig, og følgelig må man prioritere etter behov. Ser man kritisk på det er det ikke mange ulike former for utstyr og duppeditter man egentlig trenger, men noen er helt essensielle.

Her kommer en liste med det jeg vil kalle “basics”.

1. En god kokkekniv

Global kokkekniv kjøkkenutstyr

Vi kommer ikke utenom en skikkelig kokkekniv av god kvalitet som kan utføre de aller fleste jobber. Greit nok, den er kanskje ikke perfekt til filetering av fisk, men den er uunngåelig til kutting, hakking og posjonering av kjøtt- og fiskestykker. Velg en høykvalitetskniv som ligger godt i håndflaten. Jeg anbefaler mellom 15-20 cm lengde på bladet. Kjøp samtidig et skjerpestål av keramikk som du bruker til å rette kniveggen etter bruk.

For øvrig bør du dessuten investere i en god sagkniv til skjæring av brød og kinkige fiskestykker med bein. En liten grønnsakskniv er også hendig.

Kan anbefale knivene fra Global. Særlig kokkeknivene med bladlengde på rundt 20 cm. Ligger godt i hånden, har god kvalitet og kommer fra et av markedets mest anerkjente merker. Se eksempelvis denne kokkekniven fra Bakeren og Kokken. Et veldig godt valg som du garantert kommer til å bli fornøyd med. At det i tillegg er gratis frakt er et absolutt pluss.

2. Stekepanne

Du gjør klokt i å investere i en skikkelig stekepanne. Gjerne en med avtagbart håndtak. Dette er eksempelvis hendig hvis du ønsker å lage stekeskorpe på biffen eller fiskestykket før du ettersteker i stekeovn inntil du har nådd ønsket kjernetemperatur. Anbefaler at du kjøper en stekepanne med diameter på 26 eller 28 cm.

Husk forresten: Ikke bruk redskaper av metall på stekepanner med titan eller teflonbelegg.

Anbefalt: Sjekk ut denne oppskriften på Massaman curry.

3. Mandoline-jern

Tidligere var dette et redskap nesten utelukkende forbeholdt kokker, men i den senere tid har vi heldigvis sett en oppblomstring av privatpersoner som tar dette i bruk på kjøkkenet. Fantastisk å bruke når du ønsker å lage nøyaktig like strimler og skiver av løk, gulrøtter, poteter, epler og lignende.

4. Kjøkkenmaskin

kenwood-major-kjokkenutstyr-tips

Kjøkkenmaskinene til Kenwood og KitchenAid er kanskje de aller mest populære på markedet, og dette med god grunn. Uunværlig til baking med sine egenskaper innen visping, røring og elting. Flere av maskinene har muligheter for tilkobling av blender, kjøttkvern og pølsehorn.

Optimalt sett bør du dessuten ha en elektrisk håndmikser. Ja, du kan utføre de samme oppgavene med en stor kjøkkenmaskin, men av og til er mengdene så små at du vil utføre jobben bedre med en håndmikser.

Etter mange år på et profesjonelt kjøkken er jeg blitt svært glad i kjøkkenmaskinene fra Kenwood. De varer i årevis, har god kapasitet på bollen og jobber godt selv på små mengder. Prismessig ligger de dessuten svært bra sammenlignet med konkurrentene. Kan eksempelvis anbefale denne kjøkkenmaskinen med ballongvisp, deigkrok og K-visp. Her har du en god og prisgunstig allrounder som enkelt kan kombineres med mye ekstrautstyr, om ønskelig.

5. Stavmikser med blandebolle

Din gode venn når du skal lage kalde og varme sauser, puréer, smoothier og milkshake. Kjøp en av god kvalitet med kraftig motor som takler isbiter. Ofte selges stavmikseren inkludert liten blandebolle med kniver. Denne er spesielt hendig når du skal hakke nøtter, krokan osv.

Tips: Visste du at du kan lage majones med stavmikser?

6. Vinopptrekker

Ja, vinflasken kan åpnes på kreativt vis med bruk av sko eller rett og slett ved å presse korken ned i flasken (ikke veldig elegant). Men du kan like gjerne kjøpe en vinopptrekker først som sist. Du kommer til å få behov for den før eller senere.

7. Skjærebrett

Et selvklart “must” på kjøkkenet. Du kan knapt lage en eneste matrett uten at du trenger å kutte, skjære eller finhakke. Skjærefjøl MÅ du ha!

De lærde strides om hvorvidt du skal velge en skjærefjøl av plast eller treverk for å minimere bakterievekst. Det er riktig at skjærefjøler av plast er lettere å rengjøre, men fjølen er også utsatt for dypere groper ved kutting som kan gi grobunn for bakterier.

Fjøler av treverk er vanskeligere å rengjøre, men består av et mer solid materiale. Ben Chapman, som forsker på matsikkerhet i USA, foreslår at du gjør følgende:

Bruk en fjøl av plast når du skal kutte kjøtt, og en av treverk ved kutting av frukt, grønnsaker, nøtter, ost og brød. Det bør være unødvendig å nevne, men du for å unngå kryssforurensning skal du selvfølgelig ikke kutte ferdigstekt kjøtt på samme fjøl som du nettopp har brukt til å kutte rå kjøttstykker.

8. Sett med boller

Perfekte til visping og miksing av salater og lignende. Kjøp et sett med aluminiumsboller i tre forskjellige størrelser og du har så du klarer deg i mange år fremover.

9. Litermål

Måle opp 3 dl med kraft til en suppe? Flott, du trenger et litermål. Ofte står oppskriftene oppført i volum, eksempelvis 1 dl mel. Det holder egentlig med et litermål på 0,5 liter, men det optimale vil være et på 0,25 l og et på 1 l.

10. Kjøkkenvekt

kjokkenvekt-kjokkenutstyr-tips

Oppskrifter spesifiserer ingredienser i volum og vekt, og følgelig er det helt naturlig at du bør skaffe deg en kjøkkenvekt. Den er mer nøyaktig enn en manuell vekt og innehar samtidig “Tare-funksjon”, hvilket gir deg fordelen av å vite vekten av ingrediensen, minus vekten av bollen du bruker til å måle ingrediensen med. Helt brukbare kjøkkenvekter får du til et par hundrelapper.

11. Steketermometer

Best i test beste steketermometer Thermapen

Brukes primært til å måle kjernetemperatur på kjøtt og fisk, men du kan også bruke den til å måle temperatur på sukkerlake, eller for å sjekke at du har rett temperatur ved fritering. Uungåelig hvis du vil lykkes med hjemmelaget iskrem. Kjøp et med “målenål”, eller lasertermometer.

Kan anbefale steketermometerne fra avbildede Thermapen. Disse har svært rask avlesing og imponerende nøyaktighet fra -50 til 300 grader. Det er en grunn til at disse steketermometerne vinner test etter test. Kan kjøpes her.

12. Sleiver og stekespader

Det finnes en rekke små kjøkkenredskaper som ikke er dyre i innkjøp og som du rett og slett ikke klarer deg uten. Jeg nevner i fleng: Stekespade, slikkepott, stekeklype og tresleiv. Av visper bør du både ha ballongvisp og sausvisp. Ballongvispen er god å ha til visping av ingredienser i bolle, mens sausvispen er et must ved visping i kjele og generelt der vispeflaten er liten.

13. Dørslag og sil

Brukes til å separere vann og pasta etter koking, skylle grønnsaker og bønner/linser, filtrere sauser og så videre. Kjøp gjerne et stort dørslag og et par mindre siler med ulik diameter.

14. Ildfaste former

Helt essensielt ved laging av lasagne, brød, ovnsbakte stykningsdeler av kjøtt og fisk. Har selv en ildfast form med størrelse 20×30 cm kjøpt på IKEA. Den er helt perfekt til lasagne!

15. Kjeler

Her anbefaler jeg at du kjøper 3-6 stykker i ulike størrelser fra 2-10 liter. De minste passer perfekt ved tilberedning av sauser og pasta for 1 person, mens de største er geniale når du lager fårikål og krafter. For øvrig kan jeg anbefale å gå til innkjøp av en skikkelig jerngryte. Jeg har aldri laget så enkle og perfekte brød som etter at jeg begynte å steke brødet i jerngryte. Vi snakker luftige brød med sprø skorpe. Mmm!

16. Plastbokser

Kjekt å ha for å oppbevare rester fra middagen, til matpakke, eller for å fryse ned ingredienser du senere kan ta i bruk. Jeg gjør dette med sitrongress og limeblader når jeg lager thaimat.

Tips: Ha en boks i fryseren som du gradvis fyller opp med rester og avskjær fra grønnsakskutting. Idet boksen er full lager du tidenes beste grønnsakskraft.

17. Blender

Brukes til å lage smoothie, dressing og sauser. Du kan kjøpe blender med tappekran, men min erfaring er at kranen ofte kan bli tett dersom væsken ikke er helt glatt og passe tyntflytende.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *